polycule


polycule 1.0

Betekenis

netwerk van mensen waarvan de leden polyamoreus zijn en meestal elk meer dan één liefdesrelatie binnen dat netwerk onderhouden; polyamoreus netwerk
Zie ook : polyamorie

Een polycule…

is een netwerk; is een groep

  • [Leden] bestaat uit polyamoreuze mensen die meestal elk meer dan één liefdesrelatie binnen dat netwerk onderhouden
  • [Grondslag] is gegrond op het idee van polyamorie

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2018
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal polycule
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (vorm) molecule; poly; polyamoreus; polyamorie; polyamorist; polygamie
    Samenhangende woorden (betekenis) open relatie
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud polycule po.ly.cu.le
    Meervoud polyculen po.ly.cu.len
    Meervoud polycules po.ly.cu.les
    Aantal lettergrepen 3 of 4
    Hoofdklemtoon wisselend
    Uitspraakwijze Nederlands en Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk, vrouwelijk of onzijdig
    Lidwoord de of het
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Geleend uit het Engels, waarin het een mixwoord is van polyamorous 'polyamoreus; openlijk een relatie met meerdere geliefden onderhoudend' en molecule.

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem netwerk

    Zit er een limiet aan het aantal partners waarmee jullie polycule zou kunnen uitbreiden? Of is dat aantal eindeloos? Kenny: "Liefde is eindeloos, maar tijd niet. Ik denk dat ik meer partners zou kunnen hebben tot iemand voelt dat hij te weinig aandacht krijgt. Dat kan een signaal zijn dat de grens is bereikt."

    https://www.npo3.nl/brandpuntplus/vier-meer-plezier,

    Uit de laatste peiling van 3Vraagt blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren denkt dat een open relatie op seksueel gebied bij ze past. Voor polyamorie (het hebben van meerdere langdurige liefdesrelaties tegelijk) bestaat minder enthousiasme: 13 procent staat daarvoor open. Tot die liefdespioniers behoren, van links naar rechts op bovenstaande foto, Tom (22), Robbert (36), Kenny (30) en Jared (29). Robbert en Kenny zijn zo'n 14 jaar samen, drie jaar geleden kwamen daar Tom en Jared bij. Hoe laat je een relatie werken in zo'n relatienetwerk, een zogeheten 'polycule'? We vroegen de vier mannen het hemd van hun polyamoreuze lijf op het Utrechtse dakterras van Robbert en Kenny (en een beetje van Tom en Jared).

    https://www.npo3.nl/brandpuntplus/vier-meer-plezier,

    Mijn naam is Dieuwertje, ik ben 26 jaar en sinds een half jaar roller. Ik ben al tien jaar samen met mijn man Sander, waarvan we nu drie jaar gelukkig getrouwd zijn. Naast mijn man Sander heb ik ook een vriend, Aarnout, toevallig Sanders beste vriend. Aarnout en ik zijn nu ruim een jaar samen, maar we waren daarvoor al bevriend. Sander heeft op dit moment alleen met mij een relatie. Zo hebben wij samen onze polygroep, of polycule. Ik woon nog steeds bij Sander en ben daar ook het grootste deel van de week. Meestal ben ik twee à drie dagen in de week bij Aarnout. Soms spendeer ik wat meer tijd daar en soms wat meer thuis; dat wisselt. Op deze manier hebben we het prima geregeld en er is voor beide huishoudens genoeg aandacht en liefde.

    https://wijrollen.nl/artikelen/roly-poly-polyamorie-en-roller/,

    Polycule is afgeleid van het Engelse woord molecule. Als je elke persoon neerzet als een bolletje en verbindt met draadjes, dan krijg je een soort molecuulachtige tekening.

    https://wijrollen.nl/artikelen/roly-poly-polyamorie-en-roller/,

    De gedachte dat één van de mensen in mijn polycule zeer ernstig ziek wordt, laat staan overlijdt, heeft iets kwellends en is in ieder geval drukkend. Ik kan er niet om heen dat ik die gedachte bij vlagen heb. Dat het me bezig houdt. Het is niet zozeer paniek die ik hierbij voel, als wel bezorgdheid. Met daarbij de behoefte om dit te voorkomen, daar waar het in mijn macht ligt. Ik kan het niet 100% uitsluiten, maar wel doen wat ik kan doen om corona buiten de deur te houden. We hebben overigens méér dan alleen onze polycule. Er is de cirkel van mensen om ons heen, familie, jong en oud, vrienden, buren. Ook voor hen wil ik zorg hebben, verantwoordelijkheid nemen. Polyamorie gaat veel verder dan alleen mijn directe geliefden!

    https://www.plukdeliefde.nl/corona/polycoronablog/,

    'Ik identificeer me amper als een mens.' De non-binaire acteur vertrouwde Playboy toe deel uit te maken van een polyamoureuze groep van partners en had het over 'mijn polyamoureuze molecule of polycule'. De Hollywoodvedette gaat in tegen al te starre genderstereotypen. In theatrale outfits en voorzien van hoogst unieke maquillage vertoont die zich op publieke events. Zoals het Met Gala in 2019, waar die een stijlvol kostuum van Burberry droeg en een vleeskleurig masker bij zich had.

    De Standaard,

    Ik heb twee geliefden die mij heel dierbaar zijn. Onze polycule telt momenteel vier personen, waarvan er drie tot de kwetsbare doelgroepen horen. In ieder geval drie van ons vieren kunnen grotendeels vanuit huis werken. We hebben allemaal af en toe contacten buiten de deur nodig.

    https://www.plukdeliefde.nl/corona/polycoronablog/,

    Tijd neologisme