polyamorist


polyamorist 1.0

Betekenis

iemand die duurzame liefdesrelaties onderhoudt met meerdere personen tegelijk waarbij de betrokken personen dit met elkaars medeweten en toestemming doen; iemand die polyamoreus is

Een polyamorist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is polyamoreus
  • [Activiteit of handeling] onderhoudt duurzame liefdesrelaties met meerdere personen tegelijk waarbij de betrokken personen dit met elkaars medeweten en toestemming doen

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2008
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal polyamorist
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 1992
    Samenhangende woorden (vorm) poly; polyamoreus; polyamorie; polyandrie; polycule; polygynie
    Samenhangende woorden (betekenis) niet-monogaam; open relatie; polygaam; polygamie; swingen; swinger; throuple
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud polyamorist po.ly.amo.rist
    Meervoud polyamoristen po.ly.amo.ris.ten
    Aantal lettergrepen 5
    Hoofdklemtoon 5de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Geleend uit het Engels, waarin het gevormd is uit het voorvoegsel poly- (naar het Griekse polus 'veel') het Latijnse zelfstandig naamwoord amor 'liefde' en het achtervoegsel -ist.

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem persoon
    Synoniem poly

    "Ik ben zelf zo monogaam als een bever, maar ik vraag me oprecht af wat een exclusiviteitscontract met liefde te maken heeft. Iemand willen bezitten is toch een vorm van geweld." Iedereen polyamorist dan maar? "Dat zou je denken, maar ook in polyamoreuze relaties gaat het vroeg of laat over bezit. (op een klagerig toontje) 'Hoezo, je komt niet vrijdag? We hadden toch afgesproken dat je wél zou komen?' Lijkt me erg vermoeiend."

    De Morgen,

    In Tokio vormt de Limburgse voor het eerst een duo met Alison Van Uytvanck. Dat de twee nog nooit samen in wedstrijdverband hebben gespeeld, is niet per se een probleem: Mertens heeft al bewezen dat ze even makkelijk van partner wisselt als een polyamorist op vrijersvoeten.

    De Standaard,

    Idee is dat je zo overstroomt van liefde voor anderen dat één partner niet voldoende is om die liefde mee te delen en je verbonden mee te voelen. Dat klinkt bijna als het verrichten van een goede daad. Zo doet polyamorist Ageeth Veenemans het tenminste overkomen. Ze beweert dat polyamorie haar huwelijk heeft gered. Ze zegt te voorzien dat dit voortvloeisel van de seksuele revolutie een blijvende nieuwe ontwikkeling is, die meer aansluit bij de natuur van de mens én spiritueel verantwoord is.

    Trouw,

    Ter vergelijking: Stel dat je zeven kinderen hebt en er overlijdt er één. Zou er dan geen lijden zijn, geen rouw, omdat er nog zes over zijn? Van Saarloos ziet haar partner(s), nu ze polyamorist is, als ongrijpbare ander, iemand met wisselende rollen en kanten. Goed idee! Dit idee leidt tot realistische verwachtingen over de ander. Die andere is veel meer dan alleen degene die verliefd is op jou en daarnaast: die ander verandert voortdurend, net als jijzelf trouwens.

    Trouw,

    Domein seks, gender en relaties
    Tijd neologisme